donderdag 24 februari 2011

David Seymour (Chim)

David Seymour (Chim) - Een humanistisch fotograaf
verlengd tot 27 maart 2011

David Seymour (Chim) had niet gekozen voor het beroep van fotograaf. Een reeks toevalligheden en noodwendigheden hebben hem tot zijn ware roeping gebracht. In de schaduw van Robert Capa en Henri Cartier-Bresson heeft hij nooit de erkenning gekregen die hij verdient.

Uit zijn oeuvre blijkt verdraagzaamheid, humanisme, politieke inzet en medeleven voor het menselijk wezen. Chim onderscheidt zich door zijn merkwaardige techniek. Zonder binnen te dringen in de  ziel van zijn onderwerpen leeft hij met ze mee, vertelt hij hun wedervaren en schetst hij de sfeer van hun leefwereld.

Chim stamt uit een joods gezin uit Warschau. In 1931 trekt hij naar Parijs en gaat er aan de slag bij fotoagentschappen. Het Front Populaire en daarna zijn ontmoeting met Capa en Cartier-Bresson betekenen de start van zijn carrière. Bij het uitbreken van de Spaanse burgeroorlog  maakt hij reportages waarin hij het opneemt voor de Republikeinen.

Bij het begin van de tweede wereldoorlog neemt hij zijn intrek in de Verenigde Staten. Hij leidt een fotolaboratorium te New York en lijft in bij het Amerikaanse leger in 1942. Zijn taak bestaat erin luchtfoto’s te interpreteren voor de inlichtingendiensten.

In 1947 neemt hij deel aan de oprichting van het agentschap Magnum. Chim werkt onverdroten. De bestellingen vloeien toe, o.m. voor zijn reportage over de kinderen in Europa in opdracht  van Unicef. Hij bereist meer bepaald Griekenland en Italië. Hij publiceert een boek over het Vaticaan, maakt een reportage over het analfabetisme in Calabrië en raakt bekend in het kunstenaarsmilieu met zijn portretten van  bekende personen. Vanaf 1951 reist hij elk jaar naar de nieuwe Staat Israël  waar hij foto’s vol tederheid en sympathie maakt.

Op 10 november 1956 , na het staakt  het staakt-het-vuren dat een einde maakt aan de Suezoorlog, komt Chim om het leven door  kogels uit Egyptische mitrailletten.

De tentoonstelling toont het oeuvre van een groot fotograaf en ook originele en onuitgegeven beelden van Chim, Capa en Gerda Tavo die teruggevonden werden in de roemruchte “Mexicaanse reiskoffer".
  

 Joods Museum van België - Miniemenstraat, 21 - 1000 Brussel - 02 512 19 63

Geen opmerkingen: